ریپل سیستم انجام پرداخت و شبکهٔ مبادلهٔ ارز جهانی است. ایدهٔ اصلی این است که ریپل به عنوان واسطی مورداعتماد بین دو شخص درگیر در تراکنش عمل کند، طی این امر شبکه به سرعت میتواند تراکنشی را تأیید کند. ریپل همچنین مبادلهٔ ارزهای فیات، رمزارزها و کالاهایی مانند طلا را آسان میکند.
ارز دیجیتال ریپل در ابتدا به عنوان جایگزینی برای شبکهٔ انتقال پول جهانی SWIFT یا به عنوان واسطی برای پرداخت بین موسسات مالی بزرگ طراحی شده بود.
ریپل شرکتی نرمافزاری واقع در سانفرانسیسکوی آمریکا است که به بانکها و شرکتهای خدمات مالی، محصولاتی ارائه میکند، انجام پرداختهای بینالمللی را برای آنها امکانپذیر میکند و انجام تراکنشها را به نسبت سیستم موجود، سریعتر و ارزانتر میکند.
شرکت ریپل، شبکهٔ پرداخت و مبادله (RippleNet) را روی دفترکل توزیعشده (XRP Ledger) ایجاد کرده است. «دفترکل XRP» به عنوان جایگزینی برای اجماع اثبات کار که در ابتدا توسط بیتکوین معرفی شده بود، ایجاد شده است. دفتر کل XRP، بلاکچینی تجاری است که از پرداختهای فرامرزی توسط سازمانها پشتیبانی میکند. ریپل مانند بیتکوین دارای فرایند استخراج نیست، در عوض تراکنشهای ریپل توسط چندین گروه برای رسیدن به اجماع به دست میآید.
ریپل دو محصول اصلی را برای بانکها ارائه میکند: xCurrent و xRapid، در ادامه بیشتر به بررسی این محصولات خواهیم پرداخت. محصول xRapid از توکن بومی شبکهٔ ریپل به نام XRP برای انجام تراکنشها استفاده میکند، اما بیشتر مردم اغلب از تمامی این موارد (شرکت، شبکه و توکن) با نام «ریپل» یاد میکنند. به یاد داشته باشید، XRP برای ریپل همانند اتر برای اتریوم و بیتکوین برای بلاکچین بیتکوین است.
ایدهٔ ریپل در سال ۲۰۰۴ یعنی قبل از بیتکوین وجود داشت. تفاوت اصلی بین XRP و بیتکوین در این است که XRP هیچگاه نمیخواست ارز دیجیتالی عمومی مانند بیتکوین باشد. XRP تنها ابزاری است که بانکها و موسسات مالی از آن برای پرداخت تراکنشها در xRapid استفاده میکنند. شرکت ریپل از توکن XRP تحت عنوان «توکن پرداخت» یاد میکند، هر زمان که تراکنشی در شبکهٔ ریپل انجام میشود، مقداری XRP به عنوان کارمزد کسر میشود.
تاریخچه ارزدیجیتال ریپل
ایدهٔ ریپل ابتدا توسط Ryan Fugger در ۲۰۰۴ مطرح شد، او نمونهٔ اولیهٔ ریپل به عنوان سیستم پولی غیرمتمرکز دیجیتالی (RipplePay) را توسعه داد. این سیستم که راهحلی امن برای انجام پرداختها در شبکهٔ جهانی ارائه میکرد، در سال ۲۰۰۵ اجرایی شد.
در ۲۰۱۲، فوگر پروژه را به Jed McCaleb و Chris Larsen واگذار کرد که موسسان شرکت OpenCoin بودند. از آن زمان به بعد، ریپل به عنوان سیستمی برای پرداختهای بانکی و موسسات مالی توسعه داده شد. در ۲۰۱۳، اوپن کوین به Ripple Labs و مجددا در ۲۰۱۵ به Ripple تغییر نام داد.
اما ریپلنت (Ripplenet) چیست؟
ریپلنت شبکهای متشکل از ارائهدهندگان خدمات پرداخت مانند بانکها و شرکتهای خدمات مالی است که از راهکارهایی توسعه یافته توسط Ripple برای ارسال پول بهصورت جهانی استفاده میکنند. اجازه دهید با یک مثال ساده این موضوع را برایتان شفاف کنیم:
فرض کنید آقای X در نیویورک زندگی میکند و یک جعبه شکلات دارد که به آن احتیاجی ندارد. در عوض او بسیار علاقه دارد تا یک بازی بیس بال را از نزدیک تماشا کند، اما بلیط آن بازی را ندارد. از طرفی آقای Y در لسآنجلس زندگی میکند و یک تمبر نادر دارد که حاضر است آن را با یک جعبه شکلات عوض کند. در آخر هم آقای M در آلاسکا زندگی میکند که بهشدت به دنبال یک تمبر نادر است و در حال حاضر برای یک بازی بیس بال در نیویورک بلیط دارد. در سیستم فعلی ما، این افراد احتمالاً هرگز یکدیگر را پیدا نخواهند کرد؛ اما در دنیای ریپل میتوان گفت: “سلام، من یک جعبه شکلات دارم و بلیط بازی بیس بال را میخواهم” و سپس این سیستم کوتاهترین و ارزانترین ترکیب ممکن را برای تحقق آن پیدا خواهد کرد. اگرچه عملکرد شبکهٔ ریپل کمی پیچیدهتر از این مثال است، اما مبانی آن را بهصورت ساده نشان میدهد. در مثال بالا، برای شروع معامله لازم است تا اعتمادی بین این افراد شکل بگیرد. ریپل از واسطهای به نام Gateway استفاده میکند که بهعنوان پیوندی در زنجیره اعتماد بین دو طرفی که مایل به انجام معامله هستند، عمل میکند. Gateway درواقع یک واسطهٔ اعتباری است که ارزها را از طریق شبکه ریپل به آدرسهای عمومی ارسال و یا دریافت میکند.
علاوه بر این، این پلتفرم امکان پرداخت با هر ارزی ازجمله بیتکوین را فراهم میسازد و دارای کمیسیون معاملات داخلی ۰٫۰۰۰۰۱ دلار است (تنها دلیل رایگان نبودن آن جلوگیری از حملات DDos است).
توکن XRP چیست؟
XRP یک توکن است که برای انتقال ارزش از طریق شبکهٔ ریپل استفاده میشود. هدف اصلی XRP این است که واسطهای برای مبادلات دیگر باشد، چه کریپتوکارنسیها و چه ارزهای فیات. XRP یک تکنولوژی است که بهعنوان یک کریپتوکارنسی و یک شبکه پرداخت دیجیتال برای معاملات مالی عمل میکند.
XRP یک پروتکل بهصورت متنباز و درواقع یک شبکه غیرمتمرکز توزیعشدهٔ همتا به همتا است که بهویژه در امور بانکداری و مالی از آن استفاده میشود. این فناوری نخستین بار توسط Chris Larsen و Jed McCaleb در سال ۲۰۱۲ راهاندازی شد. نکته جالب در خصوص تکنولوژی ریپل، استقلال ارزی آن است. اساساً، یک تراکنش در شبکهٔ ریپل با هر ارز قابل تصوری میتواند پردازش است. درواقع از این طریق، ریپل قصد دارد تا یک مشکل اساسی را در سیستم پولی بینالمللی حل کند. به این دلیل که مبادلات ارزی پیچیده، هزینههای بالایی بهویژه برای معاملات مرزی به همراه دارند و بانکها باید دائماً نقدینگی خود را حفظ کنند و بهاصطلاح حسابهای Nostro در کشورهای پذیرنده داشته باشند.
تکنولوژی ریپل
ریپل نقش به خصوصی در دنیای فناوریهای بلاکچین ایفا میکند. در حالی که سایر پروژهها مسیری برخلاف سیستم بانکی کلاسیک را دنبال میکنند، ریپل در تلاش است تا با آنها همکاری داشته باشد. به این منظور، RippleLabs (سازمان در پس Ripple) چندین محصول با نامهای xRapid، xCurrent و xVia را راهاندازی کرده است که اینها میتوانند توسط بانکها برای پردازش معاملات جهانی مورد استفاده قرار گیرند. توکن XRP که برای پردازش این معاملات استفاده میشود، بهعنوان ارزی واسط در شبکه ripple عمل میکند. به بیان سادهتر، ارز ورودی با XRP مبادله میشود، سپس برای انجام تراکنش به شبکه انتقال داده میشود و پس از رسیدن به گیرنده به ارز خروجی تبدیل میشود. این بدان معناست که معاملات با دو ارز مختلف نیز امکانپذیر است. XRP در حال حاضر تنها کوین مورد استفاده در RippleNet است. با این وجود، ازنظر تئوری این امکان وجود دارد که بانکها بتوانند کوینهای خود را ایجاد و از آنها در این شبکه استفاده کنند. بهاصطلاح، این gateway ها هستند که در این شبکه نقش واسطه را بر عهده دارند.
اینها مانند یک ایستگاه میانجی هستند که پرداخت ورودی را دریافت کرده و بر این اساس آن را منتقل میکند. یک تراکنش همچنین میتواند از چندین gateway عبور کند. علاوه بر این موارد، پلتفرم این ارز برخی از اشکالات مربوط به بانکهای سنتی را نیز اصلاح کرده است. تراکنشها در شبکه ریپل در عرض چند ثانیه انجام میشوند، باوجود اینکه این پلتفرم بهطور مکرر میلیونها تراکنش را مدیریت میکند. این سرعت برخلاف رویکرد بانکهایی است که روزها یا هفتهها زمان نیاز دارند تا این انتقال را انجام دهند. هزینه انجام معاملات نیز در مقایسه با هزینههای بالایی که بانکها برای انجام پرداختهای برونمرزی دریافت میکنند بسیار کم است (حداقل هزینه تراکنش موردنیاز برای انجام یک معامله استاندارد در حدود ۰٫۰۰۰۰۱ XRP است).
تفاوت اساسی بیتکوین با ریپل چیست؟
این سرورهای اعتبارسنجی و مکانیسم اجماع هستند که باعث میشوند مردم تصور کنند ریپل هم یک تکنولوژی مبتنی بر بلاکچین است، اگرچه ریپل هم اجماع گرا است، اما برخلاف بیتکوین مبتنی بر بلاکچین نیست. ریپل برای شرکتهای بزرگ ساختهشده است و بااینکه برای مصارف پرداخت شخص به شخص نیز از آن استفاده میشود، اما تمرکز اصلیاش این مسئله نیست. هدف اصلی پلتفرم ریپل انتقال پول در حجم بالا در سرتاسر جهان با سریعترین سرعت ممکن است. تاکنون، ریپل از زمان انتشارش با بیش از ۳۵ میلیون تراکنش پردازش شده بدون مشکل، همچنان پایدار باقیمانده است. این پلتفرم قادر به انجام ۱،۵۰۰ معامله در ثانیه (TPS) است و همچنان قصد دارد تا به سطح Visa یعنی ۵۰،۰۰۰ تراکنش در ثانیه برسد؛ در مقایسه، بیتکوین میتواند ۳-۶ tps و اتریوم ۱۵ tps را هدایت کند. توکن ریپل (XRP) مانند ارزهای دیجیتال بیتکوین، اتریوم، لایت کوین و بسیاری دیگر از کریپتوکارنسیها استخراج نمیشود. در عوض، XRP در همان ابتدای کار به تعداد ۱۰۰ میلیارد کوین منتشر شد. استفاده از XRP کاملاً مستقل از شبکه ریپل است، به این معنا که بانکها برای انتقال دلار، یورو و … به XRP احتیاج ندارند و این همان چیزی است که ممکن است بسیاری از سرمایهگذاران کوچک هنگام خرید این توکن آن را فراموش کنند.
کیف پولهای ارزدیجیتال ریپل ripple XRP
برخلاف دو ارز دیجیتال بیتکوین و اتریوم هیچ کیف پول رسمی از طرف سایت رسمی ریپل برای ذخیره ایکس آر پی معرفی نشده است. این موضوع ممکن است سیاست شرکت ریپل باشد؛ زیرا هدف ریپل ذخیره شدن این ارز دیجیتال به وسیله مؤسسات و نهادهای مالی و بانکها است و ریپل هیچ مسئولیتی برای سرمایهگذاران کوچک به عهده نمیگیرد؛ با این حال چند کیف پول تست شده برای ریپل وجود دارد:
- کیف پول لجر (Ledger)
- کیف پول اتمیک (Atomic)
- کیف پول کوینومی (Coinomi)
- کیف پول توست (Toast Wallet)
محصولات شرکت ریپل
ریپل نت (RippleNet) در حال حاضر، سه محصول را ارائه میدهد که به عنوان راهحل پرداخت برای بانکها و موسسات مالی طراحی شده است. در حال حاضر ریپل نت سه محصول اصلی دارد: « ایکس رپید »، « ایکس کارنت » و « ایکس ویا ».
xRapid
به صورت خلاصه، xRapid راهحل نقدینگی است که از XRP به عنوان پل ارتباطی بین پول چندین پول فیات عمل میکند. هر دوی XRP و xRapid بر مبنای XRP Ledger کار میکنند که تأیید تراکنش سریعتر و کارمزد کمتر را نسبت به روشهای مرسوم، ارائه میکند.
بیاید مثالی آسانتر بزنیم. باب از استرالیا میخواهد ۱۰۰ دلار را به آلیس در هند بفرستد. باب انتقال را از طریق مؤسسهٔ مالی FIN انجام میدهد. شرکت FIN به منظور انجام تراکنش از xRapid برای ایجاد ارتباط بین صرافیهای تبادل سرمایه در کشورهای مبدا و مقصد، استفاده میکند. بدین طریق شرکت میتواند ۱۰۰ دلار باب را به XRP تبدیل میکند و نقدینگی لازم را برای پرداخت نهایی تأمین میکند. در عرض چند ثانیه، XRP به روپیه هند تبدیل میشود و آلیس میتواند پول را از صرافی محلی در هند برداشت کند.
xCurrent
xCurrent راه حلی است که برای پرداخت آنی و ردیابی پرداختهای فرامرزی بین اعضای ریپل نت طراحی شده است. ایکس کارنت از رمزارز XRP به صورت پیشفرض استفاده نمیکند، درنتیجه توسعهٔ این شبکه الزاما باعث افزایش قیمت XRP و رشد آن نمیشود. ایکس کارنت براساس Intedger Protocol ساخته شده است، این پروتکل توسط ریپل به عنوان پروتکلی برای ارتباط لجرها و شبکههای پرداخت مختلف طراحی شده است. اگرچه ایکس کارنت در اصل برای پول فیات طراحی شده است اما از ارزهای دیجیتال نیز پشتیبانی میکند.
xVia
xVia واسط کاربری مبتنی بر API است که به بانکها و سایر ارائهدهندگان خدمات مالی این امکان را میدهد بدون آنکه نیازی به چندین شبکهٔ پرداخت باشد از طریق فریمورکی مشترک به تعامل با یکدیگر بپردازند. xVia به بانکها اجازه میدهد تا از طریق سایر همکاران بانکها که به RippleNet متصل هستند، پرداختها را انجام دهد و همچین میتوانند فاکتورها و سایر اطلاعات را به تراکنشها الصاق کنند.
آیندهٔ ریپل XRP
اگرچه بسیاری از افراد چشمانداز و فواید XRP را جذاب میبینند، پت وایت، مدیرعامل Bitwave در مورد پروندهٔ SEC ضد ریپل نگران است، او میگوید: « آنها [شرکت ریپل] خود را به عنوان لایهٔ پرداخت بین شرکتهای قانونی قرار دادهاند، اما در همین حال با SEC بهشدت مشکل دارند. هیچیک از مشتریان نمیخواهند تا زمانی که این مشکلات قانونی حل و فصل شود، شروع به استفاده از XRP کنند».
با این حال XRP ریسکی است که مناسب محافظهکاران نیست. اگرچه از زمان شروع تشکیل پرونده ریپل، قیمت XRP تا حدودی زیادی بازگشته است، اما اظهارات SEC موجب سقوط XRP میشود. تا زمانی که مشکلات ریپل با کمیسون بورس و اوراق بهادار آمریکا حل نشود، بازار این رمزارز همچنان نوسانی خواهد بود. در صورتی که ریپل بتواند در پروندهٔ SEC پیروز شود و به کنترل سیستم پرداخت ادامه دهد، آن زمان خرید XRP ارزشمند است.
مزایا XRP
- ریپل شرکتی رسمی است که بانکهای زیادی به آن اعتماد دارد، ریپل بلاکچین استارتاپی گمنام نیست.
- بدون تورم: تمامی توکنها قبلا استخراج شدهاند.
- اگر روزی تمامی بانکها تصمیم بگیریند به جای استفاده از فرایند تبادل ارزی پرزحمت از XRP به عنوان ارز بانکی مشترک استفاده کنند، کسانی که از ابتدا در ریپل سرمایهگذاری کردهاند، از سرمایهگذاری خود سود خواهند برد.
معایب XRP
- ریپل بسیار متمرکز است، این امر در تضاد با ایدهٔ اصلی رمزارزها یعنی پرهیز از نهادی مرکزی است.
- از آنجایی که توکنها قبلا استخراج شدهاند و شرکت ریپل ۶۱ درصد از توکنها را در اختیار دارند، توسعهدهندگان این شرکت میتوانند تصمیم بگیرند که چه زمانی و چقدر از توکنهای XRP که در اختیارشان است را آزاد کنند، بنابراین این قضیه مانند سرمایهگذاری در بانک است.
- ریپل پروژهٔ متنباز و بسیار هوشمند است، هر چند متنباز بودن میتواند باعث آشکار شدن مشکلات پروژه شود، اما این امر مانند چاقویی دو لبه است و ممکن است بعضی سعی در هک آن کنند.