کپی تریدینگ Copy Trading یا معاملهگری تقلیدی، روشی جدید برای استفاده از مهارت و دانش معاملهگران و تریدرهای حرفهای و شاخص در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال است که این اجازه را به دیگران میدهد که از طریق یک پلتفرم (در قالب وبسایت یا اپ موبایل) معاملات خرید و فروش تریدرهای حرفهای را ببینند و معاملات مشابهی داشته باشند.
در اینگونه معاملات، معاملهگر و تریدر حرفهای از طریق پلتفرم، اجازه دسترسی به سوابق معاملاتی خود را میدهد. پلتفرم نیز این اجازه را مییابد که به سوابق معاملاتی ایشان دسترسی داشته باشد و آنها را در اختیار فالوورها یا دنبال کنندگان ایشان، قرار دهد. تریدر نیز در ازای این اقدام، مبلغی را دریافت میکند.
فالوورها یا دنبال کنندگان بخشی یا تمام معاملات خود را بر اساس معاملات آن تریدر تنظیم میکنند. در یکی از انواع این کپی برداری، با توجه به اطلاعاتی که معاملهگر از معاملات خود در اختیار پلتفرم قرار میدهد، پتلفرم سفارشهای معاملاتی دنبال کنندگان و فالوورهای تریدر را نیز تنظیم میکند و برای صرافی یا بازار معاملاتی مربوطه، ارسال میکند.
در این شیوه معاملاتی، فالوورها از تصمیمهای تریدر آگاه میشوند و میتوانند سبد داراییهای دیجیتال خودشان را بر مبنای استراتژیهای معاملاتی ایشان تنظیم کنند.
این نوع معاملات یکی از راهکارهای توسعه بازار و بهبود تصمیمهای سرمایهگذاری و رفتارهای معاملاتی فعالان بازار ارزهای دیجیتال است و میتواند به اصلاح رفتارها و استراتژیهای معاملاتی سرمایهگذاران بازار کریپتوکارنسی کمک کند، اما از سوی دیگر، میتواند منشا بالقوهای برای سوءاستفادههای احتمالی و دامپها و پامپهای ساختگی شود مخصوصا اگر تریدرِ سودجو، تعداد فالوور و دنبالکننده زیادی داشته باشد.
فرض کنید، یک یا چند نفر از این معاملهگرانِ سودجو در همکاری با تیم توسعه دهندۀ متخلفِ یک ارز دیجیتالِ جدید که به تازگی عرضه اولیه (ICO) شده، اقدام به باز کردن معاملات خرید سنگین (با حجم بالا) و به طور مثال در قیمت ١ دلار کنند.
در قدم بعد، فالوورها نیز یا به شکل اتوماتیک یا دستی، چنین معاملاتی را باز و اقدام به خرید میکنند و این حجم از خرید به یکباره به تمام کسانی که در سرار دنیا، بازار ارزهای دیجیتال جدید را رصد میکنند یک سیگنال خرید پرسود میدهد طوری که تقاضا برای آن ارز به حدی بالا میرود که قیمت آن ارز ظرف چند ساعت یا حتی چند دقیقه به ٢٠ دلار میرسد. الان وقت آن رسیده که تیم متخلف، تمام ارزهایی را که به قیمت ناچیز خریده بوده را به قیمت ٢٠ دلار بفروشد و سود کلانی را به جیب بزند و بعد از چنین فروش و عرضهای با این حجم سنگین، قیمت آن ارز به یکباره سقوط کند!
البتهامیدواریم هیچ معاملهگر و تیمی، اقدام به چنین تخلفهایی نکنند تا سلامت بازار ارزهای دیجیتال زیر سوال نرود. اما یک فعال بازارهای مالی و بازار سرمایه، همواره باید با اطلاع و آگاهی از ریسکها و عواقب تصمیمات معاملاتی خود اقدام به انجام معامله یا سرمایهگذاری نماید.
لازم به ذکر است که این نوع معاملهگری در بازارهای مالی دیگر نظیر فارکس و بازار سرمایه نیز مرسوم شده است. به تازگی در بازار بورس ایران نیز خبرهایی در این زمینه به گوش میخورد.