دنیا به سرعت در حال تغییر و به روزرسانی یا بهتر بگوئیم، آپگرید است. مخصوصاً از سال 2020 به بعد شاهد تحولاتی در فناوری هستیم که سابقاً فقط در فیلمهای علمی-تخیلی میشد آنها را جستجو کرد. از جمله این فناوریها میتوان از پهپادها نام برد که امروزه حتی در قالب یک اسباب بازی میتواند در اختیار نوجوانان قرار گیرد.
در حوزه فینتک (فناوریهای مالی Fintech) هم ارزهای دیجیتال یا دقیقتر بگوئیم، رمزارزها در ابتدای دوران بلوغ خود قرار گرفتهاند به نحوی که در اواخر سال 2021 و اکنون، در هر هفته، از گوشه و کنار جهان اخباری مبنی بر پیوستن شرکتها و بانکها و رستورانها و سایر مؤسسات مالی، تجاری یا خدماتی و حتی دولتها به این فناوری نوظهور (بلاکچین) به گوش میرسد.
حتی در حوزه تامین مالی، مفاهیمی نظیر تامین مالی جمعی یا همان Crowd Funding معرفی شده و در حوزه بازارهای مالی نیز رباتهای معاملهگر اتوماتیک و الگوریتمهای معاملاتی، وارد عرصه رقابت با یکدیگر شدهاند طوریکه حتی مسابقاتی هم در این زمینه در سراسر جهان برگزار میشود و بهترین رباتها و الگوریتمها راه خود را به سوی سبدگردانها و شرکتهای سرمایهگذاری و کارکزارهای بورس پیدا میکنند. یکی از قدیمی ترین مثالها درای باره شرکت فناوریهای رنسانس (Renaissance Technologies) است که با در دست داشتن یک الگوریتم پیشرفته به نام جعبه سیاه رنسانس کمک کرده که سبد سرمایهگذاری مشتریانش در درازمدت همواره بهترین بازده را نسبت به رقبا داشته باشد.
اما اگر کمی زیربنایی تر به حوزه تامین سرمایه نگاه کنیم میبینیم که در حدود نزدیک به صد سال است که شرکتها از طریق عرضه در بازارهای سرمایه یا به زبان سادهتر، بورس، اقدام به تامین قسمتی از سرمایه مورد نیاز برای نقدینگی، تولیدات و خدمات خود یا طرحهای توسعۀ در دست، میکنند. از طرف دیگر شرکتهای نو پا یا استارتآپها نیز اغلب به واسطۀ سرمایهگذاریِ سرمایهگذارانِ خطر پذیر (Venture Capital – VC) میتوانند رشد کنند و از استارتاپ تبدیل به شرکتهایی بالغ و بزرگ شوند.
به نظر من، دوران سبک سنتی تامین مالی استارتاپها و شرکتهای عرضه شده در بورس به سرآمده و نهایتا تا کمتر از ده سال دیگر، به کمک استخرهای نقدینگی رمزارزها، این سبک تامین مالی جای خود را به تامین مالی از طریق بازار سرمایه غیرمتمرکز (Decentralized Capital Market – DeCap) میدهد.مهدی بیک محمدلو
هم اکنون (21 اردیبهشت 1400) حجم بازارِ تمامی ارزهای دیجیتال حدود دو تریلیون دلار آمریکا ست. از طرف دیگر حجم بازارِ قسمتی از سهام شرکت اپل که در بورس عرضه شده هم در همین حدود است. این بدان معنی است که اگر تمامی ارزهای رمزنگاریشده (رمزارزها) توسط دارندگانشان در یک استخر نقدینگی (Liquidity Pool) جمع شود (یا به عبارتی سهامگذاری شود Staking)، تازه میتوانند سرمایه مورد نیاز سهام عرضه شده اپل در بورس نیویورک را تامین کنند.
با توجه به روند رو به رشد بازار ارزهای دیجیتال و گسترش ابزارهایی مانند سیستمهای وام دهی و تامین مالی غیرمتمرکز در این بازارِ در حال بلوغ، راه زیادی تا آن نقطه که شرکتهای کوچک تا متوسط و سپس شرکتهای بزرگ بتوانند قسمتی از سرمایه خود را از این طریق تامین کنند، نمانده.
بدیهی است، در این میان نقش کارگزارهای بورس هم به مرور کمرنگ میگردد زیرا کارگزاریهای غیرمتمرکز رمزارزها همانند صرافیهای غیرمتمرکز (دِکس DEX) به مرور جای آنها را خواهند گرفت.