
ریپل سیستم انجام پرداخت و شبکهی مبادلهی ارز جهانی است. ایدهی اصلی این است که ریپل به عنوان واسطی مورداعتماد بین دو شخص درگیر در تراکنش عمل کند، طی این امر شبکه به سرعت میتواند تراکنشی را تأیید کند. ریپل همچنین مبادلهی ارزهای فیات، رمزارزها و کالاهایی مانند طلا را آسان میکند.
ارز دیجیتال ریپل در ابتدا به عنوان جایگزینی برای شبکهی انتقال پول جهانی SWIFT یا به عنوان واسطی برای پرداخت بین موسسات مالی بزرگ طراحی شده بود.
ریپل شرکتی نرمافزاری واقع در سانفرانسیسکوی آمریکا است که به بانکها و شرکتهای خدمات مالی، محصولاتی ارائه میکند، انجام پرداختهای بینالمللی را برای آنها امکانپذیر میکند و انجام تراکنشها را به نسبت سیستم موجود، سریعتر و ارزانتر میکند.
شرکت ریپل، شبکهی پرداخت و مبادله (RippleNet) را روی دفترکل توزیعشده (XRP Ledger) ایجاد کرده است. «دفترکل XRP» به عنوان جایگزینی برای اجماع اثبات کار که در ابتدا توسط بیت کوین معرفی شده بود، ایجاد شده است. دفتر کل XRP، بلاک چینی تجاری است که از پرداختهای فرامرزی توسط سازمانها پشتیبانی میکند. ریپل مانند بیت کوین دارای فرایند استخراج نیست، در عوض تراکنشهای ریپل توسط چندین گروه برای رسیدن به اجماع به دست میآید.
ریپل دو محصول اصلی را برای بانکها ارائه میکند: xCurrent و xRapid، در ادامه بیشتر به بررسی این محصولات خواهیم پرداخت. محصول xRapid از توکن بومی شبکهی ریپل به نام XRP برای انجام تراکنشها استفاده میکند، اما بیشتر مردم اغلب از تمامی این موارد (شرکت، شبکه و توکن) با نام «ریپل» یاد میکنند. بهیاد داشته باشید، XRP برای ریپل همانند اتر برای اتریوم و بیت کوین برای بلاک چین بیت کوین است.
ایدهی ریپل در سال ۲۰۰۴ یعنی قبل از بیت کوین وجود داشت. تفاوت اصلی بین XRP و بیت کوین در این است که XRP هیچگاه نمیخواست ارز دیجیتالی عمومی مانند بیت کوین باشد. XRP تنها ابزاری است که بانکها و موسسات مالی از آن برای پرداخت تراکنشها در xRapid استفاده میکنند. شرکت ریپل از توکن XRP تحت عنوان «توکن پرداخت» یاد میکند، هر زمان که تراکنشی در شبکهی ریپل انجام میشود، مقداری XRP به عنوان کارمزد کسر میشود.
تاریخچه ارزدیجیتال ریپل
ایدهی ریپل ابتدا توسط Ryan Fugger در ۲۰۰۴ مطرح شد، او نمونهی اولیهی ریپل به عنوان سیستم پولی غیر متمرکز دیجیتالی (RipplePay) را توسعه داد. این سیستم که راهحلی امن برای انجام پرداختها در شبکهی جهانی ارائه میکرد، در سال ۲۰۰۵ اجرایی شد.
در ۲۰۱۲، فوگر پروژه را به Jed McCaleb و Chris Larsen واگذار کرد که موسسان شرکت OpenCoin بودند. از آن زمان به بعد، ریپل به عنوان سیستمی برای پرداختهای بانکی و موسسات مالی توسعه داده شد. در ۲۰۱۳، اوپن کوین به Ripple Labs و مجددا در ۲۰۱۵ به Ripple تغییر نام داد.
اما ریپلنت (Ripplenet) چیست؟
ریپلنت شبکهای متشکل از ارائهدهندگان خدمات پرداخت مانند بانکها و شرکتهای خدمات مالی است که از راهکارهایی توسعه یافته توسط Ripple برای ارسال پول بهصورت جهانی استفاده میکنند. اجازه دهید با یک مثال ساده این موضوع را برایتان شفاف کنیم:
فرض کنید آقای X در نیویورک زندگی میکند و یک جعبه شکلات دارد که به آن احتیاجی ندارد. در عوض او بسیار علاقه دارد تا یک بازی بیس بال را از نزدیک تماشا کند، اما بلیط آن بازی را ندارد. از طرفی آقای Y در لسآنجلس زندگی میکند و یک تمبر نادر دارد که حاضر است آن را با یک جعبه شکلات عوض کند. در آخر هم آقای M در آلاسکا زندگی میکند که بهشدت به دنبال یک تمبر نادر است و در حال حاضر برای یک بازی بیس بال در نیویورک بلیط دارد. در سیستم فعلی ما، این افراد احتمالاً هرگز یکدیگر را پیدا نخواهند کرد؛ اما در دنیای ریپل میتوان گفت: “سلام، من یک جعبه شکلات دارم و بلیط بازی بیس بال را میخواهم” و سپس این سیستم کوتاهترین و ارزانترین ترکیب ممکن را برای تحقق آن پیدا خواهد کرد. اگرچه عملکرد شبکهی ریپل کمی پیچیدهتر از این مثال است، اما مبانی آن را بهصورت ساده نشان میدهد. در مثال بالا، برای شروع معامله لازم است تا اعتمادی بین این افراد شکل بگیرد. ریپل از واسطهای به نام Gateway استفاده میکند که بهعنوان پیوندی در زنجیره اعتماد بین دو طرفی که مایل به انجام معامله هستند، عمل میکند. Gateway درواقع یک واسطهی اعتباری است که ارزها را از طریق شبکه ریپل به آدرسهای عمومی ارسال و یا دریافت میکند.
علاوه بر این، این پلتفرم امکان پرداخت با هر ارزی ازجمله بیت کوین را فراهم میسازد و دارای کمیسیون معاملات داخلی ۰٫۰۰۰۰۱ دلار است (تنها دلیل رایگان نبودن آن جلوگیری از حملات DDos است).